Top 50 coduri CAEN

Cod CAEN 18 Tiparire si reproducerea pe suporti a înregistrarilor


Aceasta diviziune include tiparirea de produse cum sunt : ziare, carti, periodice, formulare comerciale, felicitari si alte materiale si lucrari anexe cum sunt lucrarile de legatorie, serviciile de înregistrare pe suporti si digitizarea imaginilor.
Activitatile anexe incluse aici sunt parte integranta a industriei poligrafice si acestea furnizeaza aproape întotdeauna un produs (o placa tipografica, o carte legata sau un compact disc ori un fisier) care este parte integranta a industriei poligrafice.
Procesele utilizate in industria poligrafica includ o mare varietate de metode de transfer a imaginilor de pe un cliseu, ecran sau fisier electronic pe un suport din: hârtie, material plastic, metal, material textil sau lemn.
Cele mai utilizate metode de transfer a unei imagini de pe o placa tipografica sau ecran pe un mediu sunt reprezentate de tiparirea litografica, gravare sau tiparirea flexografica. Adesea fisierele de calculator sunt utilizate in scopul actionarii directe a mecanismului de tiparire pentru a crea imaginea sau pentru a fi utilizate de alte tipuri de echipamente (imprimante digitale sau non impact/cu jet). Desi tiparirea si editarea se pot efectua de catre aceeasi unitate (de exemplu un ziar), aceste activitati, distincte, sunt tot mai rar efectuate in aceeasi locatie.
Aceasta diviziune include de asemenea reproducerea înregistrarilor, cum sunt CD-uri, înregistrari video, programe de calculator (software), pe discuri sau benzi, etc.
Aceasta diviziune exclude activitati de informatii si comunicatii, vezi sectiunea J.

Subdiviziuni ale codului CAEN 18

cod CAEN 181 Tiparire si activitati de servicii conexe tiparirii

cod CAEN 182 Reproducerea înregistrarilor