Cod CAEN secțiunea C Industria prelucrătoare

Industria prelucratoare include transformarea fizica sau chimica a materialelor, substantelor sau componentelor în produse noi, desi aceasta nu poate fi folosita ca un criteriu universal pentru definirea prelucrarii (vezi nota de mai jos despre prelucrarea deseurilor). Materialele, substantele sau componentele transformate constituie materii prime, ce sunt produse ale agriculturii, silviculturii, pescuitului, industriei extractive, precum si ale altor activitati din industria prelucratoare. Modificarea substantiala, refacerea sau reconstructia bunurilor este în general considerata drept prelucrare. Unitatile angajate în industria prelucratoare sunt adesea descrise ca uzine, fabrici sau otelarii si folosesc în mod curent masini actionate electric si echipamente de manipulare a materialelor. Unitatile care transforma materialele sau substantele în produse noi, manual sau la domiciliul lucratorului, si care comercializeaza catre public produsele obtinute în aceleasi locatii, cum sunt brutariile si croitoriile de comanda, sunt incluse, de asemenea, în aceasta sectiune.

Unitatile de prelucrare pot:

- prelucra materialele proprii
- sub-contracta o parte a proceselor de prelucrare a materialelor proprii
- detine drepturile legale asupra produselor, dar sub-contracta întregul proces de prelucrare a materialelor (proprii sau nu)
- desfasura procese de prelucrare în cadrul sub-contractelor mai sus mentionate.

Produsul obtinut pe baza procesului de prelucrare poate fi finit, în sensul ca este gata pentru utilizare sau consum, sau poate fi semi-finit, în sensul ca va deveni materia prima pentru prelucrari ulterioare. De exemplu, produsul rafinarii aluminei este materie prima în productia primara a aluminiului; aluminiul primar constituie materia prima a productiei de sârma din aluminiu; iar sârma din aluminiu este materia prima pentru fabricarea produselor obtinute din sârma. Fabricarea componentelor specializate si a partilor/pieselor de schimb, a accesoriilor si anexelor la masini si echipamente este, de regula, clasificata în aceeasi clasa ca si fabricarea masinii si echipamentului carora sunt le sunt destinate piesele de schimb si accesoriile. Fabricarea de componente si piese de schimb nespecializate ale masinilor si echipamentelor, de exemplu, motoare, pistoane, motoare electrice, ansambluri electrice, supape, roti dintate, rulmenti cu role, este clasificata în clasa de prelucrare corespunzatoare fara a lua în considerare masina sau echipamentul în care pot fi incluse aceste articole. Totusi fabricarea componentelor si accesoriilor specializate prin turnarea sau extrudarea materialelor plastice este inclusa în grupa caen 222.

Activitatea de asamblare a partilor componente ale unui produs este considerata prelucrare.

Aceasta include atât asamblarea produselor din productie proprie cât si asamblarea componentelor provenind de la terti.

Recuperarea deseurilor, adica prelucrarea deseurilor în materii prime secundare este clasificata în grupa caen 383 (Recuperarea materialelor reciclabile). Desi poate implica transformari fizice sau chimice, aceasta activitate nu este considerata a fi o parte a industriei prelucratoare. Scopul primordial al acestor activitati este considerat a fi tratarea sau prelucrarea deseurilor. Si ele sunt prin urmare clasificate în secțiunea caen C (Captarea si distributia apei; salubritate, administrarea deseurilor, activitati de decontaminare). Totusi fabricarea de produse noi (spre deosebire de materiale brute secundare) este clasificata în industria prelucratoare, chiar daca aceste procese utilizeaza deseuri ca materii prime. De exemplu, productia de argint din deseuri de film este considerata a fi un proces de fabricatie.

Activitatile specializate de întretinerea si repararea masinilor si echipamentelor industriale, comerciale si similare sunt clasificate în general, în diviziunea caen 33 (Repararea, întretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor).

Totusi repararea calculatoarelor si a bunurilor personale si gospodaresti este clasificata în diviziunea caen 95 (Repararea calculatoarelor si a bunurilor personale si gospodaresti), în timp ce repararea vehiculelor cu motor este clasificata în diviziunea caen 45 (Comertul cu ridicata si cu amanuntul, întretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor).

Instalarea masinilor si echipamentelor, atunci când este efectuata ca o activitate specializata, este clasificata în 3320. Observatie: granitele industriei prelucratoare si ale celorlalte sectoare în cadrul clasificarii pot fi oarecum neclare. De regula, activitatile din sectiunea industriei prelucratoare implica transformarea materialelor în produse noi. Rezultatul lor este un produs nou. Totusi definitia a ceea ce constituie un produs nou poate fi oarecum subiectiva.

Ca o clarificare, urmatoarele activitati sunt considerate în CAEN drept industrie prelucratoare:

- prelucrarea pestelui proaspat (curatirea stridiilor, transarea pestelui), neefectuata pe o nava de pescuit, vezi CAEN 1020
- pasteurizarea si îmbutelierea laptelui, vezi CAEN 1051
- prelucrarea pieilor de animale, vezi CAEN 1511
- tratarea lemnului, vezi CAEN 1610
- tiparirea si activitati conexe, vezi grupa CAEN 181
- resaparea cauciucurilor, vezi CAEN 2211
- productia betonului, vezi CAEN 2363
- electroliza, placarea, tratamente termice ale metalului, vezi CAEN 2561
- reconstructia sau fabricarea (transformarea) masinilor (de exemplu motoare de automobile, vezi CAEN 2910)

Totodata, exista activitati care, desi implica uneori procese de transformare, sunt clasificate în alte sectiuni CAEN (cu alte cuvinte, nu sunt clasificate drept industrie prelucratoare).

Ele includ:

- exploatarea forestiera, clasificata în secțiunea caen A (agricultura, silvicultura si pescuit);
- tratarea produselor agricole, clasificata în secțiunea caen A (Agricultura, silvicultura si pescuit);
- tratarea minereurilor si a altor minerale, clasificata în secțiunea caen B (Industria extractiva);
- constructia de structuri si operatiuni de fabricare executate pe santier, clasificate în secțiunea caen F (Constructii);
- activitati de fragmentare si redistribuire în loturi mici, inclusiv ambalarea, reambalarea sau îmbutelierea produselor, ca bauturile sau substantele chimice; sortarea deseurilor; amestecarea vopselelor la comanda clientului si taierea metalelor la comanda clientului; tratamente care nu conduc la o versiune modificata a aceluiasi produs si sunt clasificate în secțiunea caen G (Comertul cu ridicata si amanuntul; repararea autovehiculelor cu motor si a motocicletelor).

Informații și explicații suplimentare cod CAEN C

Statistici cod CAEN C
68 046 firme

Total număr firme (S.R.L. / S.A.) care au ca obiect de activitate acest cod CAEN

971 236 salariați

Total număr de salariați care lucrează în acest cod CAEN

446 985 527 418 RON cifră de afaceri netă

Suma cifrelor de afaceri ale tuturor firmelor care activează în acest cod CAEN

31 058 640 464 RON profit net

Suma profiturilor tuturor firmelor care activează în acest cod CAEN

Vezi topul codurilor CAEN
Download firme .XSLX și .CSV GRATUIT

Descarcă gratuit baza de date în format .XLSX sau .CSV ce conține cele 68046 firme din codul CAEN C împreună cu adresele, telefoanele și bilanțurile contabile raportate în 2022.

Pentru a descărca bazele de date trebuie să te loghezi. Nu ai cont? Creează-ți un cont nou.
Firmă
Nume firmă
CUI
Nr. Reg. Comerțului
Adresă sediu social
Telefon
Stare firmă
Bilanț 2018 / 2019 / 2020 / 2021
Număr salariați
Cifră de afaceri netă
Profit net
Cotă de piață
CAEN
Cod CAEN
Descriere cod CAEN
Atenție! Nu toate firmele conțin numere de telefon sau adrese sociale complete. Procentul poate varia între 60 și 90%.
Link-uri utile
cod caen 6202 cod caen constructii cod caen 1071 caen 6202 caen 8690 caen 1071 caen 5610 caen 6209 caen 2562 cod caen service auto cod caen 2363 cod caen 5520 caen constructii caen 5520 caen 2932 cod caen organizare evenimente cod caen 4619 cod caen 9602 8690 1071 cod caen cod caen comert cu amanuntul