Top 50 coduri CAEN

Cod CAEN 10 Industria alimentara


Aceasta diviziune include prelucrarea produselor provenite din agricultura, silvicultura si pescuit si transformarea lor în alimente si bauturi pentru uzul uman sau animal, si include productia diverselor produse intermediare care nu constituie în mod direct produse alimentare. Activitatea genereaza adeseori produse secundare de valoare mai mare sau mai mica (de exemplu piei brute din abatoare sau turte din seminte oleaginoase, din productia de ulei).
Aceasta diviziune este organizata pe activitati aferente diferitelor tipuri de produse: carne, peste, fructe si legume, grasimi si uleiuri, produse lactate, produse de morarit, produse de panificatie si paste fainoase, produse pentru hrana animalelor si alte produse alimentare. Productia poate fi efectuata pe cont propriu, precum si pentru terte parti, ca în cazul serviciilor din abatoare.
Aceasta diviziune nu include prepararea de mâncaruri pentru consum imediat (de exemplu în restaurante).
Unele activitati sunt considerate de prelucrare (de exemplu cele efectuate în brutarii, patiserii, si unitati de preparare a produselor din carne, etc., care îsi vând productia proprie), chiar daca exista comert cu amanuntul prin magazinele proprii ale producatorului. Totusi acolo unde prelucrarea este minima si nu conduce la o transformare reala, unitatea este clasificata la Sectiunea G (Comertul cu ridicata si amanuntul; repararea autovehiculelor cu motor si a motocicletelor).
Prepararea hranei pentru consum imediat, la locul prepararii, este clasificata în diviziunea 56 (Activitati de servicii de alimentatie)
Productia hranei pentru animale prin prelucrarea deseurilor de la abatoare sau din produse secundare este clasificata în 109, în timp ce prelucrarea deseurilor de alimente si bauturi în materii prime secundare este clasificata în 383, iar eliminarea reziduurilor de alimente si bauturi în 3821.

Subdiviziuni ale codului CAEN 10

cod CAEN 101 Productia, prelucrarea si conservarea carnii si a produselor din carne

cod CAEN 102 Prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor

cod CAEN 103 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor

cod CAEN 104 Fabricarea uleiurilor si a grasimilor vegetale si animale

cod CAEN 105 Fabricarea produselor lactate

cod CAEN 106 Fabricarea produselor de morarit, a amidonului si produsele din amidon

cod CAEN 107 Fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase

cod CAEN 108 Fabricarea altor produse alimentare

cod CAEN 109 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor