Top 50 coduri CAEN

Cod CAEN 33 Repararea, întretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor


Aceasta diviziune include activitatile specializate de reparatii si întretinere a bunurilor produse de industria prelucratoare cu scopul de a repune în stare de functionare masinile, echipamentele si alte produse. Este inclusa si întretinerea curenta sau service-ul acestor produse, pentru a asigura functionarea lor eficienta si a preveni defectiunile si reparatiile corespunzatoare.
Aceasta diviziune include numai activitati specializate de reparatii si întretinere. O parte însemnata din volumul de reparatii se efectueaza si de catre producatorii masinilor, echipamentelor si altor bunuri, caz în care clasificarea unitatilor angajate în aceste activitati (de reparatii si productie) se face potrivit regulii de determinare a activitatii principale utilizând valoarea adaugata, ceea ce conduce adeseori la încadrarea acestor activitati combinate (productie–reparatii) în clasele aferente productiei bunurilor. Acelasi principiu se aplica pentru combinatiile comert-reparatie.
Reconstruirea sau refabricarea masinilor si a echipamentului este considerata fabricatie. Repararea si întretinerea bunurilor care sunt utilizate ca bunuri de capital, precum si în calitate de bunuri de consum, este clasificata de obicei ca reparatie si întretinere a bunurilor de uz gospodaresc (de exemplu. repararea mobilierului de birou si a celui de uz casnic, vezi cod CAEN 9524). În aceasta diviziune este inclusa de asemenea activitatea de instalare specializata a masinilor.
Totusi, instalarea echipamentului care face parte integranta din cladiri sau structuri similare, cum este instalarea cablajului electric, instalarea scarilor rulante sau instalarea sistemelor de aer conditionat, se clasifica ca si activitatea de constructie.

Aceasta diviziune exclude:
-curatarea masinilor industriale, vezi cod CAEN 8122
-repararea si întretinerea computerelor si a echipamentului de comunicatii, vezi cod CAEN 951
-repararea si întretinerea bunurilor de uz gospodaresc, vezi cod CAEN 952

Subdiviziuni ale codului CAEN 33

cod CAEN 331 Repararea articolelor fabricate din metal, repararea masinilor si echipamentelor

cod CAEN 332 Instalarea masinilor si echipamentelor industriale