Top 50 coduri CAEN

Cod CAEN 28 Fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.


Aceasta diviziune cuprinde fabricarea de masini si echipamente care actioneaza în mod independent asupra materialelor, fie in mod mecanic, fie termic, sau executa operatiuni pe materiale (cum ar fi manipulare, pulverizare, cântarire sau ambalare), incluzând componentele lor mecanice care produc si aplica forta, si partile lor componente. Aceasta categorie include dispozitive fixe si mobile sau portabile, indiferent daca sunt destinate utilizarii industriale, în constructii, în agricultura sau sunt de uz casnic. Fabricarea echipamentelor speciale pentru transportul de pasageri sau de marfuri, în unitati de productie, apartine, de asemenea, acestei diviziuni.
Aceasta diviziune face distinctia între fabricarea masinilor cu destinatie specifica, de exemplu masini pentru utilizarea exclusiva într-o activitate sau un mic grup de activitati, si fabricarea masinilor de utilizare generala, de exemplu masini care se folosesc într-o gama larga de activitati. Aceasta diviziune include de asemenea si fabricarea altor masini cu destinatie specifica, neincluse în alta parte în clasificare, utilizate sau nu într-un proces de fabricatie, cum ar fi echipamentul din parcurile de distractii, echipamentul automat din popicarii etc.

Aceasta diviziune exclude fabricarea produselor metalice de uz general (diviziunea 25), fabricarea dispozitivelor de control asociate, calculatoarelor, echipamentelor de masura si verificare, aparatelor pentru distributie si comanda electrica (diviziunile 26 si 27) si fabricarea autovehiculelor de utilizare generala (diviziunile 29 si 30).

Subdiviziuni ale codului CAEN 28

cod CAEN 281 Fabricarea de masini si utilaje de utilizare generala

cod CAEN 282 Fabricarea altor masini si utilaje de utilizare generala

cod CAEN 283 Fabricarea masinilor si utilajelor pentru agricultura si exploatari forestiere

cod CAEN 284 Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea metalului si masinilor-unelte

cod CAEN 289 Fabricarea altor masini si utilaje cu destinatie specifica